6. Onze dansdocente

Vanaf 01-09-2022 is Desirée Goverts onze dansdocente.

Desirée is op haar zevende begonnen met volksdansen bij de dansvereniging Koftos in Hoorn en heeft dat daar jaren met veel plezier gedaan. Op het programma stonden dansen als Od lo ahavti dai, Pera stous, Leylim, Grand square, ‘de stokkendans’ (Dans cu sucitoare) en ‘de zitdans’ (Syp Simeon) – de cassettebandjes liggen nog altijd in de kast.

Vanwege een bijzondere interesse in taal, literatuur, cultuur en geschiedenis ging zij na het gymnasium Engelse en Keltische talen en culturen en Middeleeuwse studies studeren in Utrecht, met de focus op het Iers Gaelic. Tijdens deze studietijd is ze lid geworden van dansvereniging Dospovo, waarbij de lessen van Wijnand Karel een bron van vreugde en energie waren.

Daarna volgde een promotietraject over het Middeliers in Cambridge, waar jammer genoeg geen internationale volksdansvereniging te vinden was. Terug in Nederland haalde Desirée haar eerstegraads lesbevoegdheid en ging zij werken als docent Engels op de middelbare school. In die tijd werd het haar duidelijk dat zij het volksdansen nodig had op een centrale plaats in haar leven. Daarom verhuisde ze weer terug richting Utrecht en sloot zich opnieuw aan bij dansvereniging Dospovo. Sindsdien is dat haar thuisbasis in de volksdans.

In september 2019 is ze gestart met de Scholing Werelddansleider, gecoördineerd door Caspar Bik. Deze beslissing werd gemotiveerd door het verlangen om zichzelf meer te kunnen verdiepen in deze fascinerende en kleurrijke wereld van muziek, dans, taal en cultuur, en vervolgens om die kennis en vaardigheden ook met andere mensen te kunnen delen. Met ingang van seizoen 2022-2023 geeft zij les bij Ivanica, haar eerste eigen dansgroep.

Desirée over dansen:  ‘Dans is voor mij beleving van muziek en beweging, ruimte voor expressie en communicatie en verbinding met elkaar.’